Osteosarcoom
Wat is osteosarcoom?
Osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor die ontstaat uit de cellen die bot vormen. De tumorcellen maken nieuw bot. Osteosarcoom komt vooral voor in bovenarm en bovenbeen. Meestal rondom de knie.
Osteosarcoom is de meest voorkomende bottumor bij kinderen en jongvolwassenen. Het ontstaat meestal tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar. Of op latere leeftijd, na 60 jaar. Osteosarcoom komt iets vaker voor bij jongens/mannen dan bij meisjes/vrouwen.
Wat zijn de symptomen?
Een van de eerste klachten is pijn, meestal ook ’s nachts en in rust. De pijn zit in de meeste gevallen in of rond het bot. Soms treedt er een zwelling op. Zit deze dicht bij het gewricht? Dan kan dit leiden tot een functiebeperking. Tevens kan een spontane botbreuk optreden door de aantasting van het bot.
Behandeling van een osteosarcoom
De behandeling van een osteosarcoom bestaat uit chemotherapie en een operatie. Het doel van de chemotherapie is de kans op uitzaaiingen te verkleinen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om zoveel mogelijk tumorcellen te doden, zodat de operatie makkelijker kan worden. De totale behandeling duurt ongeveer 6 maanden tot 1 jaar.
Wat is de genezingskans?
De genezingskans van alle patiƫnten met een osteosarcoom ligt rond de 60%. De kans op genezing is afhankelijk van vier factoren:
1. Op welke plek de tumor zich bevindt (hoe goed is de tumor te opereren?).
2. De mate van agressiviteit van de tumor.
3. Hoe de tumor reageert op de chemotherapie.
4. Het al dan niet aanwezig zijn van uitzaaiingen (geen uitzaaiingen vergroot de kans op genezing).
Elke situatie en elke persoon is uniek. Daardoor blijft het moeilijk om voorspellingen te doen.
Raffy heeft osteosarcoom. Hier leest u zijn verhaal.
Schrijf U in voor onze nieuwsbrief