Een nieuw begin..

        

 

Stichting Kinder Kanker Genezing werd in 2008 in Nederland opgericht als liefdadigheidsinstelling die opereert als onderdeel van de wereldwijd actieve en in de Verenigde Staten gevestigde “Children’s Cancer Alliance”. Laatstgenoemde heeft ook een vestiging in Duitsland.

Na de oprichting zijn we tegen een heleboel kwesties en uitdagingen aangelopen die typisch zijn voor een nieuwe non-profitorganisatie. We hebben veel tijd gestopt in het verbeteren van onze inzet voor kinderen en hun families – geen gemakkelijke opgave nu de wereldeconomie zich in zwaar weer bevindt.

Een nieuw bestuur

Wij verheugen ons u te kunnen melden dat na enkele maanden van hard werken om onze organisatie nog effectiever te maken, medio juli 2011 een nieuwe Raad van Bestuur is gekozen en dr. Joel MacCollam tot algemeen directeur/voorzitter is benoemd. Velen in Nederland kennen de heer MacCollam al als oprichter van de Stichting Wereld Nood Hulp, te Amsterdam.

Enkele leden van de nieuwe Raad van Bestuur beschikken over een uitstekende expertise als het gaat om management en toezicht op het gebied van goede doelen. Tot deze leden behoren Lawrence Cutting (Californië, VS), Marie Wrinn, B.N.S. (Arizona, VS) en Michelle Laurel (Manilla, Filippijnen). Twee andere voorgedragen leden wachten op hun officiële benoeming.

Stichting KKG is opgenomen in de non-profitfamilie “Child’s Hope Fund” met kantoren in San Diego, VS (www.achildshopefund.org), Hong Kong (www.chf-hk.org), Berlijn, Duitsland (hwww.hoffnungfuerkinder-kinderhilfe.de) en een vestiging in Manilla (Filippijnen).  

Nieuwe uitdagingen

Tientallen jaren ervaring met het management van goede doelen staan garant voor de behoedzame aanpak van onze Raad van Bestuur, die op zorgvuldige en gestructureerde wijze leiding geeft aan onze herlancering.

Het is heel verleidelijk om het onderzoek naar kanker en andere chronische ziekten bij jonge mensen te stimuleren, maar toch heeft ons bestuur besloten om zich primair te richten op de werving van grootschalige donaties/schenkingen van waardevolle en zelfs levensreddende geneesmiddelen. Middelen die in het verre buitenland meestal niet voor een redelijke prijs te koop zijn of waar maar moeilijk aan te komen is.

De “Child’s Hope Fund”-familie, waarvan Stichting Kinder Kanker Genezing nu een belangrijk lid is, houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met de ethisch verantwoorde aanschaf en distributie van geneesmiddelen, medische benodigdheden, voedsel, kleding en andere belangrijke zaken die hard nodig zijn in rampgebieden en ontwikkelingslanden.
 

De primaire focus van Stichting Kinder Kanker Genezing komt te liggen op de beveiliging en distributie van geneesmiddelen en medische benodigdheden – variërend van ziekenhuisbedden tot chirurgische handschoenen – om zieke kinderen, hun families en lokale hulporganisaties te steunen. Onze tweede focus wordt het ontwikkelen, uitgeven en distribueren van informatiemateriaal over verschillende vormen van kanker bij kinderen, de oorzaken ervan en hoe medicijnen de kinderen kunnen helpen.
 

Onze doelstellingen voor de komende 18 maanden

Tegen de tijd dat we verslag uitbrengen over de eerste anderhalf jaar na de herlancering, verwacht onze Raad van Bestuur medicijnen voor de behandeling van kinderen ter waarde van 5 miljoen euro te hebben opgehaald en gedistribueerd. Bij onze projecten zullen lokale ziekenhuizen en klinieken op de Filippijnen, in Honduras, Malawi en Zuid-Afrika zijn betrokken. En we hopen dat we onze activiteiten kunnen uitbreiden naar Colombia.

Wij zouden ook graag de publicatie van een handboek voor families willen steunen – een boek over chronische ziekten bij kinderen en hoe broers, zussen, grootouders, ouders en vrienden kunnen omgaan met de onzekerheden en het verdriet die na de diagnose meestal volgen.

Maar terwijl we ons, zoals onze naam al doet vermoeden, met veel energie inzetten voor genezing, zijn we realistisch genoeg om te beseffen dat de ziekte in veel gevallen dodelijk zal zijn – al is de medische behandeling nog zo goed. Daarom zullen we in onze projectlanden op zoek gaan naar plekken waar we lokale hulpverleners kunnen scholen in palliatieve zorg voor kinderen en kinderhospices kunnen realiseren.

Het kán … onze belofte aan u

We zijn er beslist niet in geïnteresseerd om een liefdadigheidsimperium op te bouwen. Onze herlancering wordt “getrokken” door een parttime administratief coördinator en onze bestuursvoorzitter zal ten minste 18 maanden onbezoldigd werken en door Stichting Kinder Kanker Genezing alleen zijn directe reiskosten vergoed krijgen … en die worden weer gedeeld met de drie andere leden van de “Child’s Hope Fund”-familie. Ons hart gaat uit naar de kinderen en ons doel is om hen zo goed mogelijk te helpen, en wel zo onbureaucratisch mogelijk. Wij willen alleen maar dat ze beter worden en dat het hun en hun families goed gaat.

Joel MacCollam
Joel MacCollam
Voorzitter