Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker is een vorm van kanker die in het lymfestelsel ontstaat. Dit stelsel – een uitgebreid netwerk van vaten door het hele lichaam – voert afvalstoffen af via lymfevocht. Dit vocht bevat een specifiek soort witte bloedcellen. Deze zogeheten lymfocyten spelen een belangrijke rol bij het onschadelijk maken van ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.

Als de lymfocyten abnormaal groeien, functioneren ze niet goed meer. Het gevolg: de afweer tegen ziektekiemen vermindert en de vatbaarheid voor infecties neemt toe. Het is nog steeds onduidelijk hoe lymfeklierkanker ontstaat. Wel is bekend dat er verschillende risicofactoren zijn. Zo is de kans op lymfeklierkanker groter bij mensen met een langdurig verminderde weerstand.

Hodgkin of Non-hodgkin

Hodgkin is de arts die lymfeklierkanker voor het eerst beschreef. Een belangrijk verschil tussen deze twee hoofdvormen van lymfeklierkanker is in welk type lymfocyt de ziekte ontstaat. Bij Hodgkin gebeurt dit in één specifieke cel. Deze zijn abnormaal groot. Non-hodgkin is een verzamelnaam voor andere vormen van lymfeklierkanker.
 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dat kan digitaal of per post. Met onze nieuwsbrief informeren wij u regelmatig over nieuws over de kinderen in ons Angel Wishes programma en over de medische hulp die wij wereldwijd bieden.

Schrijf U in voor onze nieuwsbrief