Kinderkanker is anders

Bij jonge kankerpatiënten wordt de ziekte meestal veroorzaakt door een foutje in de cellen. Als de cellen zich vermeerderen, kan het gebeuren dat het DNA niet goed wordt overgeschreven. Hierdoor kan een tumorcel ontstaan. Dit doet zich met name voor in weefsels die snel groeien, zoals in het bloed en de hersenen. Een erfelijke oorzaak komt maar zelden voor.

KinderrankerBij volwassenen wordt de kanker veroorzaakt door weefsel dat veroudert of beschadigd raakt door voedsel, rook, giftige stoffen en/of zonlicht. Door beschadiging van het DNA van darmen, longen of huid kan een tumor ontstaan. Een volwassene kan ook getroffen worden door kanker met een erfelijke oorzaak.

Een kind maakt een grotere kans om te herstellen van kanker dan een volwassene. Hiervoor zijn drie oorzaken aan te wijzen:

• Kinderen hebben andere vormen van kanker (vaker leukemie en hersentumoren).
• De tumoren bij kinderen zijn gevoeliger voor medicijnen.
• Kinderen herstellen beter, zodat een intensievere behandeling mogelijk is.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dat kan digitaal of per post. Met onze nieuwsbrief informeren wij u regelmatig over nieuws over de kinderen in ons Angel Wishes programma en over de medische hulp die wij wereldwijd bieden.

Schrijf U in voor onze nieuwsbrief

Wat is de kans op genezing?

Eerst het goede nieuws. De kans op genezing van kinderen met kanker is de laatste decennia toegenomen. Tegenwoordig geneest in geïndustrialiseerde landen (waaronder Nederland) ongeveer 80% van de kinderen.

Maar er is ook slecht nieuws. Want de overlevingskans van een kind met kanker in een arm land is aanzienlijk kleiner. In de armste landen geneest slechts 10%!

Dit zijn de oorzaken:

• De diagnose kanker wordt te laat gesteld (vaak wordt de ziekte niet herkend).
• Vervolgens ligt er geen behandelplan klaar voor de kinderen.
• Als er al een behandeling is, wordt deze te vroeg gestopt.

Eén ding is zeker. We moeten nog heel veel doen om de overlevingskansen van kinderen met kanker in ontwikkelingslanden te vergroten. Helpt u mee?