Leukemie

Bij leukemie worden te veel witte bloedcellen aangemaakt. Bovendien rijpen deze cellen niet goed uit tot volwassen, normale cellen. Ze kunnen het lichaam daardoor niet meer goed beschermen tegen bacteriën en virussen.
De weerstand van het lichaam neemt af. En er zijn te weinig normale witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg. Ze zijn verdreven door kwaadaardige witte bloedcellen.

Leukemie is een vorm van bloedkanker. In het beenmerg zitten stamcellen die zich ontwikkelen tot drie soorten bloedcellen:
• rode bloedcellen die zuurstof transporteren;
• witte bloedcellen voor de afweer tegen infecties;
• bloedplaatjes die zorgen voor stolling als je een wondje hebt.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dat kan digitaal of per post. Met onze nieuwsbrief informeren wij u regelmatig over nieuws over de kinderen in ons Angel Wishes programma en over de medische hulp die wij wereldwijd bieden.

Schrijf U in voor onze nieuwsbrief

Chronische leukemie

Hierbij rijpen de witte bloedcellen nog gedeeltelijk uit. Ze functioneren echter niet helemaal normaal. De afwijkende cellen bestrijden infecties minder goed. Ze leven ook langer. Uiteindelijk verdringen ze de normale witte bloedcellen.
Het duurt soms jaren voor de patiënt ergens last van krijgt. Dat neemt niet weg dat chronische leukemie moeilijker te genezen is dan acute leukemie.
 

Acute leukemie

In dit geval rijpen de witte bloedcellen niet goed meer uit. Ze nemen ook snel in aantal toe. De onvolwassen cellen blijven zich delen en hopen zich op in het beenmerg.
De gezondheid van de patiënt gaat in korte tijd hard achteruit. Er moet snel behandeld worden. Anders kan acute leukemie binnen een paar maanden dodelijk zijn.
 

Bij een kind gaat het bijna altijd om acute leukemie

Chronische leukemie komt nauwelijks voor bij kinderen. Door acute leukemie heeft het kind een tekort aan gezonde bloedcellen (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes). Dit leidt tot de volgende klachten:
• bloedarmoede (snel en onverklaarbaar moe zijn en bleek zien)
• meer kans op infecties en koorts
• slechtere bloedstolling (bloedingen, bloedneus, blauwe plekken)
• pijn in de botten
• opgezette lymfeklieren

Kinderen die we helpen vindt u hier.